Диваны в самаре диван купить в самаре.
Управління культури і туризму

Закрити Про управління

Закрити Керівництво управління

Закрити Структура управління

Закрити Колегія управління

Закрити Нормативно-правові акти

Закрити Галузеві програми

Закрити Заходи управління культури і туризму

Закрити Інвестиційні проекти

Закрити Туризм

Закрити Про надання адміністративних послуг у галузі

Закрити Обласні премії для працівників галузі

Закрити Про стан галузі культури

Закрити Система управління якістю

Закрити Звернення громадян


Установи, заклади та організації області

Закрити Культурно-мистецькі проекти

Закрити Мережа закладів обласного підпорядкування

Закрити Установи, заклади та організації області

Закрити Творчі колективи області


Календар


Лічильник

    всього

    зараз на сайті




НОВИНИ


Голова запорізької обласної державної адміністрації Борис Петров висловив щиру подяку голові облдержадміністрації Сергієві Ларіну за сприяння участі народного хору "Калина" Соколівського сільського будинку культури (Кіровоградський район) у Всеукраїнському козацькому фестивалі "Покрова на Хортиці" - webmasters 07/11/2010 @ 23:16

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Борис Петров висловив подяку Сергію Ларіну

Голова запорізької обласної державної адміністрації Борис Петров висловив щиру подяку голові облдержадміністрації Сергієві Ларіну за сприяння участі народного хору "Калина" Соколівського сільського будинку культури (Кіровоградський район) у Всеукраїнському козацькому фестивалі "Покрова на Хортиці", який відбувся 14 жовтня на території Національного заповідника "Хортиця".
У листі Бориса Петрова зазначено, що народний хор "Калина" (керівник – Григорій Палій) продемонстрував високий рівень виконавської майстерності, сценічну культуру, самобутність та національний колорит свого краю і гідно презентував Кіровоградську область на Всеукраїнському козацькому фестивалі "Покрова на Хортиці".

Довідково: Фестиваль проводився з метою збереження, відродження та популяризації народного мистецтва, традицій українського козацтва, підвищення ролі національної культури у формуванні світогляду та духовності.
У Всеукраїнському фестивалі брали участь 25 професійних та аматорських колективів із 20 областей України, понад 500 учасників. Також, в концертній програмі фестивалю виступив Національний хор України ім. Г. Верьовки (керівник – Герой України, народний артист України Анатолій Авдієвський).

В обласному художньому музею відкрилася виставка художньої спадщини українського поета, художника, філософа Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861) з фондового зібрання Національного музею Тараса Шевченка - webmasters 02/11/2010 @ 23:06

      29 жовтня 2010 року, в перше, на Кіровоградщині, в стінах обласного художнього музею, відкрилася виставка художньої спадщини українського поета, художника, філософа Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861)  з фондового зібрання   Національного музею Тараса Шевченка.                             

       Т.Шевченко був щедро обдарованою особистістю: природа наділила його не лише поетичним генієм, а й талантом художника. В Шевченкові поєднувалися і водночас боролись поет і художник. Малювання стало для нього потребою, вираженням творчого духу.

      Мистецька спадщина Шевченка – це більше як півтисячі творів: портрети, жанрові композиції, краєвиди, малюнки на біблійні, історичні, літературні сюжети та книжкові ілюстрації. Він пройшов складний шлях від брюлловської школи і романтичних тенденцій до реалізму, не відмовляючись від традицій минулого і не обмежуючись тяжінням до якогось одного напряму чи жанру. Плідно працював у техніці олійного письма на полотні, акварелі, сепії, туші, італійського олівця та в техніці офорта й акватинти.

      В експозиції представлено 38 копій творів митця з колекції Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ). Копії з акварелей Т.Шевченка створені в 1970-х рр. заслуженим художником України Г. М. Вербицьким, а копія акварелі «Новопетровське укріплення з моря» - К. Рябовим на замовлення Державного музею Шевченка (нині Національний музей Тараса Шевченка). Офорти, літографії, факсимільні репродукції виконані в авторській техніці на спеціальному обладнані в м. Москві в 70-х рр. ХХ ст.

      Вибудувані в один хронологічний ряд автопортрети становлять своєрідний пластично-образний життєпис поета, відтворюють складну динаміку його інтелектуального та емоціонального життя. До власних зображень художник звертався протягом усього життя. На виставці експонується   романтичний автопортрет 1845 року, 1849-1850 рр., створений на засланні та      само зображення 1857 року, виконане після повернення з неволі. Одним із найвдаліших і найбільш схожим із усіх прижиттєвих зображень Шевченка вважається автопортрет (офорт), створений за фотографією Г.Деньєра 1859 року.

     Жанр акварельного портрета представлено творами раннього періоду    (1837) – портретами К.Абази та невідомого, в яких помітні прагнення автора правдиво відтворити образ людини, передати прикметні риси характеру.

      В техніці сепії виконане зображення Агати Ускової з донькою Наталею (1854). Вражає притаманне Шевченкові - художнику глибоке відчуття натури, розкриття психологічного стану жінки-матері.

      Особливої виразності, краси і сили набула техніка рисунка італійським олівцем у портретних зображень М.Щепкіна (1858) та   М.Максимович (1859), виконаних після заслання. Лаконізм графічної мови, невимушеність і різноманітність штриха, м’яке моделювання форми у найважливіших місцях і віртуозна ескізність на периферії художнього поля аркуша – це риси яскраво індивідуальної манери, властивої Шевченку.

       Майже половину мистецького доробку художника становлять пейзажі.    В експозиції зали представлено твори, виконані Шевченком у різні періоди життя – «Видубицький монастир у Києві» (1844), «В Решетилівці» (сепія, 1845), «Вид на околиці з тераси Почаївської лаври» (акварель, 1846) і т.д. Перші акварельні роботи Т.Шевченка відзначаються певною стриманістю гами, що надає їм особливої прозорості, вишуканості й поетичності. На засланні митець створив понад триста пейзажів. Ці краєвиди вирізняються точним малюнком, живописним трактуванням кольорової гами, часто передають романтичну схвильованість автора. Вони засвідчують унікальний та неповторний стиль Шевченка, знаменуючи тим самим найвищі досягнення    в тодішньому пейзажному мистецтві. Разом з тим це – перші і єдині на той час краєвиди Казахстану.

      Досягнення Шевченка - офортиста представляють твори, хронологічні межі яких 1858-1859 рр. – «Сама собі в своїй господі», «Вірсавія», «Автопортрет у шапці та кожусі». Тарас Шевченко поглибив і збагатив реалістичні художньо-технічні засоби офорта. Свого часу він став одним із найкращих офортистів Росії та України. Відомо, що в 1860 році йому було присвоєне почесне звання академіка гравюри.  

       З фондів Кіровоградського обласного художнього музею представлено друкарський відбиток «Портрет Т.Шевченка» (друкарня Ф.Брокгауза, 1860)    та   альбом-путівник Національного музею Тараса Шевченка.    

      Доповнюють виставку друковані матеріали та бюст Т.Шевченка, надані на експонування головою Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України О.О.Бабенком.    

       Погляд Шевченка на мистецтво синтетичний і поетично багатогранний. Він бачив далі і глибше своїх сучасників, а послідовникам вказував нові шляхи у розвитку мистецтва. Художники багатьох поколінь української образотворчості черпають і подалі натхнення у творчій спадщині митця. Про значення його як великого народного поета і художника влучно і зворушливо сказав російський художник Л.Жемчужніков: «Вийшовши з простого народу, він не відвернувся від убозтва й голоти, навпаки – він і нас повернув обличчям до народу, примусив полюбити його і співчувати його вболіванням. Він ішов попереду, вказуючи і чистоту слова, і чистоту думки, і чистоту життя».

     Під час відкриття виставки виступили:

- Бабенко Олег Олександрович   - заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації, голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України;

-   Надєждін Андрій Михайлович – член Національної спілки художників України, мистецтвознавець, провідний спеціаліст Кіровоградського художньо-меморіального музею О.О. Осмьоркіна;

- Гольник Оксана Олександрівна – доцент кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;

- Корінь Антоніна Михайлівна – член Національної спілки письменників України, член Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ», керівник Кіровоградського літературно-мистецького клубу «Євшан»;

- Косенко Олександр Іванович – член Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ»;

-   Ткаченко Тетяна Олександрівна – директор Кіровоградського обласного художнього музею.

        На відкритті виставки прозвучали українські народні пісні «Колискова», «Іванко, Іванко…», «Світ одвічної краси» у виконанні студентів Кіровоградського музичного училища по класу бандури Олени Скиби та Аліни Печерської (керівник – Інна Андріївна Смутко). Виконавець авторської пісні Андрій Шульга презентував пісні на вірші М. Левандовського та    А. Корінь.


Відбулось засідання колегії управління культури і туризму облдержадміністрації з питання “Про стан виконання програми економічного і соціального розвитку у галузі культура за 9 місяців 2010 року ” і “Про стан дотримання державними службовцями управління культури і туризму облдержадміністрації та відділів культури і туризму райдержадміністрації, міськвиконкомів законів України "Про державну службу" та "Про боротьбу з корупцією” - webmasters 02/11/2010 @ 22:49

     27 жовтня 2010 року о 14.00 год. у приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського відбулось засідання колегії управління культури і туризму облдержадміністрації з питання “Про стан виконання програми економічного і соціального розвитку у галузі культура за 9 місяців 2010 року ” і “Про стан дотримання державними службовцями управління культури і туризму облдержадміністрації та відділів культури і туризму райдержадміністрації, міськвиконкомів законів України "Про державну службу" та "Про боротьбу з корупцією” за участю директорів, заступників директорів та керівників науково-методичних відділів закладів культури і мистецтв обласного підпорядкування та начальників відділів (управлінь) культури і туризму Світловодської, Новгородківської, Маловисківської, Петрівської райдержадміністрацій, Світловодського міськвиконкому.


26-27 жовтня 2010 року на базі Олександрійської дитячої музичної школи відбувся виїзний тематичний семінар-практикум для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області "Шляхи і форми оновлення початкової мистецької освіти" та засідання директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області з питання: "Новітнє методичне забезпечення навчального процесу початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів" - webmasters 29/10/2010 @ 11:38

26-27 жовтня 2010 року на базі Олександрійської дитячої музичної школи відбувся виїзний тематичний семінар-практикум для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області "Шляхи і форми оновлення початкової мистецької освіти".

У відкритті заходу взяли участь заступник начальника управління культури і туризму обласної державної адміністрації Животовська В.Г. та начальник управління культури і туризму Олександрійського міськвиконкому Баранов І.М.

Під час семінару були проведені майстер-класи, практичні заняття та презентовані друковані видання Державного методичного центру навчальних закладів культури і   мистецтв Міністерства культури і туризму України. Учасники семінару отримали можливість обмінятись досвідом та переглянути концерт учнів і викладачів Олександрійської дитячої музичної школи та Київської спеціальної музичної школи для   обдарованих дітей.

Водночас відбулося і засідання директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області з питання: "Новітнє методичне забезпечення навчального процесу початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів".


Оголошено конкурс на здобуття обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна - webmasters 23/10/2010 @ 15:59

Оголошено конкурс на здобуття обласної премії 
у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства
імені Олександра Осмьоркіна

     Премія присуджується за досягнення визначних успіхів в образотворчому мистецтві та створення яскравих мистецьких доробків у різних видах образотворчого мистецтва (живопис, графіка, скульптура, монументальне, театрально-декораційне), які б утверджували національну традицію, зберігали основи класичного мистецтва, впроваджували новітні форми в образотворчому мистецтві, адаптовані до сучасності, були виконані на високому професійному рівні та здобули широке громадське визнання в Кіровоградській області і за її межами; вагомі мистецтвознавчі або історичні дослідження розвитку образотворчого мистецтва Кіровоградщини, пропаганду та утвердження досягнень художників нашого краю, вагомий внесок у справу розбудови мистецької освіти, створення оригінальних мистецько-освітніх навчальних програм та їх впровадження у навчальних закладах області.
     На здобуття премії висуваються завершені твори професійних художників, мистецтвознавців, істориків, краєзнавців, педагогів образотворчого мистецтва, що пройшли фахове випробування (участь у Всеукраїнських виставках, розгляд художньою радою та інше) та отримали громадське визнання.
      Премія встановлюється у трьох номінаціях:
"Національна традиція";
"Новітні спрямування";
"Мистецтвознавство та історія мистецтв".
     Твори, висунуті на здобуття премії у 2010 році, приймаються журі обласної премії в галузі образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна до 30 жовтня 2010 року.
     Більш докладну інформацію про умови участі в конкурсі та матеріали, що подаються при висуненні творів на здобуття обласної премії, можна отримати у заступника голови журі обласного конкурсу, голови Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України Надєждіна Михайла Володимировича за телефоном: 8(096)2471957 або у секретаря журі Кімнатного Анатолія Дмитровича за адресою: Кіровоградський обласний художній музей, вул. Карла Маркса, 60, м. Кіровоград, контактний телефон 22-36-98.


У Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки видатного художника-земляка Івана Павловича Похитонова (1850-1923) до 160-річчя з дня народження - webmasters 23/10/2010 @ 15:47

     22 жовтня 2010 року о 16 год. в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки неперевершеного майстра пензля, видатного художника-земляка Івана Павловича Похитонова (1850-1923) до 160-річчя з дня народження.    Відвідувачі мають можливість переглянути унікальні художні твори Івана Похитонова зі збірок   Національного художнього музею України та Київського музею російського мистецтва.

      Відомий на весь світ художник Іван Павлович Похитонов народився            27 січня 18 50 року в с. Мотронівка (нині Зелений Гай) Знам янського району Кіровоградської області.  

Закінчив приватний чоловічий пансіон Гумберта в Єлисаветграді. Потім навчався в Полтавському кадетському корпусі, Миколаївській реальній гімназії, у Петрівській сільськогосподарській академії та лісовій Академії у Москві. Далі було навчання на факультеті природничих наук Новоросійського університету в Одесі.

Рішення стати художником остаточно визріло в нього після знайомства   з виставкою передвижників у 1877 році в Одесі: «Виставка мене вразила, засліпила,   я вперше побачив, що таке справжнє мистецтво», - згадував Іван Похитонов. Так і починаються постійні заняття живописом. Цього ж року він їде до Італії, потім переїздить до Парижу, де почне виставляти свої картини в Паризькому салоні. Французька критика дасть високу оцінку картинам художника, які Ілля Рєпін назве пізніше «мініатюрними перлами».   Похитонов не мав спеціальної художньої освіти. Своїми успіхами він зобов’язаний блискучому таланту, власній наполегливості   й працездатності. «Поет природи і гармонії», «феноменальне явище», «чудо в живописі» - так характеризували нашого земляка бельгійські та французькі   мистецтвознавці.

Прийшла слава до нього і на батьківщині. Відомий колекціонер П.М.Третьяков придбав біля 20 робіт майстра для своєї галереї. Постійний учасник пересувних виставок, дійсний член Петербурзької Академії мистецтв, художник Похитонов експонував свої картини і на багатьох місцевих виставках України. Багато картин присвятив рідному краю, за яким дуже сумував («Пейзаж з двома хатками», «Весілля у Мотронівці», «Зимові сутінки в Україні»).

До кращих робіт І. Похитонова, написаних за кордоном, належать «Барбізон» (1880), «Торре дель Греко» (1891), «Тру-Лу етт. Рання весна» (1893). В 1902 році   в Білорусії митець створив пейзажі «Зима», «Збирання картоплі», «Пасіка».

Великий російський письменник Лев Толстой високо цінував картини нашого земляка. У 1905 і 1906 рр. Іван Павлович по декілька місяців жив у Ясній Поляні,   де створив серію портретів Л. Толстого.

Виставка жанрових картин і маленьких пейзажів   художника у бельгійських містах Льєжі (1922) та Антверпені (1923) мала величезний успіх.

22 грудня 1923 року Івана Похитонова не стало. Свідченням глибокої шани, любові до талановитого митця була виставка, яка відкрилася у 1925 році у Льєжі. На ній було представлено понад 100 полотен художника, підготовлено каталог творів.

Живописна мова картин Похитонова, їх образи -   глибоко національні. Пейзажі його написані в кращих традиціях російського та українського реалістичного живопису. Художник оспівував природу в найрізноманітніших її виявах, у буденному мотиві знаходив красу і поетичність. І.Похитонов рідко писав чисті пейзажі. Він обов’язково зображав людей на фоні чарівної природи. Багато уваги приділяв проблемам світла і повітря. Більшість його картин написані тонкими пензлями на заґрунтованих темною мастикою маленьких дощечках   червоного або лимонного дерева. Коли фарби підсихали, він ретельно полірував картини риб’ячою кісткою, чим надавав краси коштовної емалі. Роботи Похитонова і зараз зберігають первозданну свіжість і яскравість фарб, що свідчить про високу техніку письма і професійну майстерність митця.

Картини І.П.Похитонова зберігаються в Державній Третьяковській галереї, Національному художньому музеї України, Київському музеї російського мистецтва, Одеському художньому музеї, Омському художньому музеї, Башкирському художньому музеї, Саратовському художньому музеї та в інших музейних збірках і приватних колекціях.

 

 


Оголошено конкурс на здобуття обласної літературної премії імені Євгена Маланюка - webmasters 23/10/2010 @ 15:38

Оголошено конкурс на здобуття обласної літературної премії
імені Євгена Маланюка

     Премія є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори області за високохудожні твори у жанрах поезії, прози, драматургії, літературознавства та перекладу, спрямовані на утвердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію суспільства.
     Премія встановлюється у трьох номінаціях:
художня література (поезія, проза, драматургія);
літературознавство та публіцистика ;
переклад (з української мови на інші мови, з інших мов на українську мову).
     На здобуття Премії щорічно висуваються літературні твори, опубліковані окремими книгами чи у журналах, які вийшли друком протягом останніх трьох років, але не пізніше як за три місяці до їх висунення на здобуття Премії.
       Висувати твори на здобуття Премії мають право:
управління культури і туризму облдержадміністрації;
обласні відділення національних творчих спілок;
громадські організації;
трудові колективи;
навчальні заклади.
     Від імені творчих та громадських організацій, трудових колективів і навчальних закладів висування здійснюють їх президії, бюро, ради.
      Висування відбувається гласно.
      Премія є персональною.
    Премією нагороджуються, як правило, літератори, які народилися, проживають або тривалий час працювали на території області.
     Забезпечення дотримання вимог щодо висунення творів на здобуття Премії, їх конкурсний відбір та присудження Премії здійснює журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка (далі - журі), що є колегіальним органом.
     Твори, висунуті на здобуття премії у 2010 році, приймаються журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка до 30 жовтня 2010 року.
     Адреса журі: Управління культури і туризму облдержадміністрації
                           Площа Кірова, 1,
                           м. Кіровоград, 25022
                           Довідки за телефоном: 22-07-53, 24-09-93 .


15 жовтня 2010 року в обласній філармонії відбувся Форум працівників закладів культури клубного типу області за участі голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Миколайовича Ларіна - webmasters 18/10/2010 @ 14:16

15 жовтня 2010 року  в обласній філармонії відбувся Форум працівників закладів культури клубного типу області за участі голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Миколайовича Ларіна. Метою Форуму  є визначення перспектив розвитку клубних закладів Кіровоградщини та внесення пропозицій до програми «Відродимо культуру на селі», яка ввійде окремим розділом до обласної комплексної програми розвитку «Центральний регіон – 2015».

У Форумі взяли участь голови райдержадміністрацій, міськвиконкомів, начальники відділів (управлінь) культури і туризму райдержадміністрацій та міськвиконкомів, працівники районних, міських, сільських будинків культури та клубів.

На Форумі були презентовані доповіді, в яких йшла мова про досягнення, перспективи та проблеми розвитку аматорського мистецтва в клубних закладах, взаємодію з органами місцевого самоврядування, проведення культурно-дозвіллєвих заходів для молоді. Окремо була приділена увага питанням роботи сільських клубних закладів з розвитку соціальної активності місцевих громад, співпраці зі спонсорами та меценатами, впровадження інноваційних форм культурно-дозвіллєвої діяльності в клубних закладах, забезпечення подальшого розвитку фольклору та культур національних меншин.

Під час Форуму відбулося вручення подарунків   районним будинкам культури (ноут-бук та багатофункціональний пристрій) від обласного благодійного фонду «Розвиток Кіровоградщини», які вручить голова облдержадміністрації Сергій Ларін.

Гарному настрою учасників Форуму сприяла концертна програма колективів Кіровоградської обласної філармонії.


За ініціативи голови обласної державної адміністрації Ларіна Сергія Миколайовича стартувала обласна доброчинна акція „Подаруй бібліотеці книгу” - webmasters 18/10/2010 @ 14:09

                 Шановні друзі!

 

За ініціативи голови обласної державної адміністрації Ларіна Сергія Миколайовича стартувала обласна доброчинна акція „Подаруй бібліотеці книгу”.

Метою акції є поповнення фондів бібліотек області новими українськими книгами.

Запрошуємо всіх небайдужих шанувальників Книги взяти участь у цій акції і зробити посильний внесок у примноження загальнодоступних книжкових скарбниць.

Не залишайтеся байдужими – станьте учасникам акції. Придбай або вибери зі своєї полиці хорошу сучасну книгу українською мовою для будь-якого віку та передай бібліотеці. Бібліотекам потрібні нові книги!

Ви можете обрати зручний для Вас механізм участі у акції, зокрема: особисто подарувати книги будь-якій бібліотеці області;

передати книги обласній універсальній науковій бібліотеці імені        Д.І. Чижевського (м. Кіровоград, вул. К.Маркса, 24, тел. 22-49-89).

Подаровані книги будуть розподілені серед бібліотечних закладів Кіровоградщини.

Сподіваємося, що жодна бібліотека нашої області не залишиться поза увагою доброчинників.

Чекаємо на Вас!


Привітання голови обласної державної адміністрації С.М.Ларіна та голови обласної ради М.О.Сухомлина учасникам Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек України для юнацтва та молоді «Бібліотеки для юнацтва: від інформації до знань» - webmasters 18/10/2010 @ 13:51

Учасникам Всеукраїнської  науково-практичної конференції   директорів обласних бібліотек України для юнацтва та молоді "Бібліотеки для юнацтва: від інформації до знань" 

     Кіровоградська обласна державна адміністрація та Кіровоградська обласна рада щиро вітають Вас із відкриттям Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек України для юнацтва та молоді «Бібліотеки для юнацтва: від інформації до знань».

        Пріоритетні завдання та принципи державної політики в галузі культури передбачають подальше зростання ролі бібліотек у духовному розвитку молоді, патріотичному, правовому, екологічному вихованні підростаючого покоління.

       Саме в такому руслі працює Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім.О.Бойченка, яка сьогодні приймає колег з усієї України. В останні роки бібліотека постійно розширює свій інформаційний і просвітницький потенціал, є ініціатором багатьох цікавих починань, послуг та акцій для молоді, здобула високого авторитету серед бібліотечної спільноти та користувачів.

      Тож нехай конференція сприятиме подальшій ефективній діяльності бібліотек України, збагатить вас передовим досвідом роботи, надихне на нові звершення і здобутки!

        Бажаємо учасникам конференції натхнення, щастя, добробуту, вагомих здобутків у праці. Сподіваємося, що обмін досвідом буде корисним, а Кіровоград запам’ятається як центр сучасних бібліотек.

З повагою

Голова обласної державної адміністрації Сергій ЛАРІН
Голова обласної ради Микола СУХОМЛИН